Güney Koreliler, Japonya’ya ‘vakıf fonu’ önerisine ‘savaş tazminatı’ olarak tepki gösterdi
Güney Kore’nin Japonya ile olan “savaş tazminatı” sorununu çözmek için “vakıf fonu” önerisinin ardından sivil toplum kuruluşları tazminat ödemeyi kabul etmeyeceklerini bildirdi.
Yonhap’ın haberine göre Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’nın “kuruluş fonu” açıklaması, bakanlık önünde toplanan grup tarafından protesto edildi.
Protestocular, Seul hükümeti temel alınarak kurulacak vakfın, savaş sırasında Japon şirketlerinde istihdam edilen Korelilere tazminat ödeme teklifini geri çekmesini talep etti.
Gösteriye katılan 611 sivil ve işçi örgütü üyesi, özür dilemeden ve Japon şirketlerinden doğrudan tazminat almadan “zorla çalıştırma” konusundaki anlaşmazlığın herhangi bir analizini kabul etmeyeceklerini belirtti.
Protestoculardan biri olan Park Seok-un, “Yoon Suk-yeol’ün hükümeti, halkın yasal olarak belirlenmiş haklarını ayaklar altına aldı ve Japon şirketlerini temize çıkarmak için Japonya yanlısı müzakereler yaptı” dedi. sözünü kullandı.
Japon şirketlerinin “zorla çalıştırma” mağdurlarından biri olan 94 yaşındaki Yang Geum-deok, “dilencilere para veriyormuş gibi” verilen hiçbir tazminatı kabul etmeyeceğini söyleyerek hükümeti yeni teklifinden dolayı eleştirdi.
Yang, “Yanlış yapan ve özür dilemesi gereken insanlar var. Bu öneriyi bir çözüm olarak görmüyorum. Bu bir özür değil” dedi. söz konusu.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, bugün Seul hükümeti temel alınarak kurulacak vakfın, savaş döneminde Japon şirketlerinde çalışan 15 Koreli’nin tazminatını ödeyeceğini bugün açıkladı.
“Uzlaşmaya dayalı ilişkilere” vurgu yapan Park, “Bu, Güney Kore ile Japonya arasındaki çatışma ve nefretin ötesinde gelecekteki fırsatlar için yeni ve tarihi bir penceredir.” sözünü kullandı.
yeni plan
Yeni teklife göre, Seul hükümeti tarafından güçlendirilmiş güven fonu, Koreli şikayetçilere savaş zamanı zorunlu işçi tazminatını karşılamak için tazminat ödeyecek.
Plana göre, Güney Koreli iş dünyası da dahil olmak üzere özel sektörün isteğe bağlı finansman katkılarıyla oluşturulacak güven fonu, söz konusu tazminat tedbirlerini karşılayacak.
2018 yılında açıklanan Güney Kore Yüksek Mahkemesi kararları, söz konusu tazminatların Japon şirketleri tarafından karşılanması gerektiğini Koreli müştekilere bildiriyordu.
Japonya’nın Kore Yarımadası’nı sömürgeleştirdiği 1910-1945 döneminde “zorla Koreli işçiler” meselesi, Doğu Asya’nın iki komşusunun ortasındaki hassas mesele olarak biliniyor.